• slide-pict-05.jpg
  • slide-pict-03.jpg
  • slide-pict-02.jpg
  • slide-pict-04.jpg
  • slide-pict-01.jpg
  • slide-pict-07.jpg
  • slide-pict-06.jpg

Magamról

1973. szeptember 3-án születettem Zalaegerszegen és jelenleg is ott élek. Szüleim orvosi tanácsra vittek le az uszodába, mert aszthmás voltam.

1980-tól a helyi úszóklub tagja lettem. Természetesen a medencés számokban versenyeztem, majd 1989-ben egy Balatonfüred – Siófok versenyen fertőződtem meg a nyíltvízi úszással. 1991-től már nemzetközi viadalokon vettem részt. 1992-től Budapesten készültem tovább Tóth Csaba irányítása alatt.

1993-tól a világ számos pontján álltam rajthoz Világ Kupa versenyeken, ahol 25-88 km-t kellett úszni változó körülmények között.

2004 szeptember 11-én indultam utoljára Világ Kupa versenyen az amerikai Atlantic City-ben.

2004-ben Díszpolgári címet kaptam a görögországi Koroni városában.

2004-től Nikos Gemelos az Olympiacos Pireus vezetőedzője utasítása és programja szerint készülök a versenyekre. Első közös sikerünk 2008-ban Balaton hosszanti átúszása volt Balatonkenese és Keszthely között. A 79,6 km-es távot 25 óra és 32 perc alatt teljesítettem, mindmáig egyedüliként.

2008-ban Zalaegerszeg-díjjal tüntettek ki.

2011-ben első magyarként átúszta a Balti-tengert Németország és Dánia között, melyet addig csak 9-en tudtak sikeresen teljesíteni a világból, és minden idők 3. legjobb idejével.

2013 augusztus 20-án átúsztam a hosszútávúszás Everestjének számító La Manche-csatornát. A 48 km-t a 15 fokos vízben 10 óra 48 perc alatt teljesítettem, mellyel beállította a magyar rekordot is. E rekordon kívül pedig a 2013-as esztendő leggyorsabb férfi átúszója címet is elnyertem a L Manche-csatornán. A csatorna átúszásával pedig hivatalosan is elkezdtem az Ocean’s Seven sorozatot, mely a világ 7 legnehezebb csatorna átúszását fogja össze.

Az angliai-csatona átúszása után egy héttel pedig 1. helyet szereztem Európa 2. legnehezebb versenyén Görögországban 35 km-es távon.

A 2014-es esztendően a világ legnehezebb átúszásának nevezett japán Tsugaru-csatornát sikerült átúsznom, minden idők második legjobb idejével. Ezzel teljesítettem az Ocean’s Seven sorozat 2. állomását. A Honshu és Hokkaido közötti 37km-es távot 7 óra 29 perc alatt sikerült teljesíteni.

A 2015-es évem nagyon sikeres volt, mert a legnagyobb kihívást és célt sikerült egyedülállóan rövid időn belül elérnem szeptember 22-én, valamint október 5-én. A két amerikai állomást, a Molokai-csatorna és a Catalina-csatorna átúszását méltán hívják a világ talán legnehezebb átúszásainak. A Molokai-sziget nyugati start helyétől nagyon erős áramlatban és szélben kellett úsznom, valamint 3-4 méteres hullámokban. A víz 28 fokos volt. A célhoz vezető út alatt 54km-t kellett úsznom, melyet 12 óra 02 perc alatt sikerül teljesítenem. Ezzel az idővel sikerült megdöntenem az eddigi Világ rekordot is! Az átúszás történetének közel 60 éve alatt én lettem a 34. sikeres átúszó. Mindössze 12 nappal később pedig a californiai Catalina-csatorna átúszását sikerült kiviteleznem irreális körülmények között. Végig árral szemben kellett úsznom, mely nagyon megnehezítette az átúszást, illetve az erős szél is befolyásolta az óceán felületét. Végül 10 óra 59 perc alatt sikerült elérnem Palos Verde partját.

2016 november 4-én a kaliforniai San Pedroban ünnepélyes keretek beiktattak a Nemzetközi Marathon Úszók Hírességek Csarnokába. A floridai Fort Lauferdaleban található intézmény a 25 éves sportolói pályafutásomat díjazta a kitüntetéssel.

2017 április 22-én az Ocean’s Seven sorozat 5. állomását teljesítettem. Az Új-Zélandon található Cook-szoros leküzdése az egyik legnehezebb úszásom volt, sportolói karrierem alatt. A 26 km-es távot a zord és hideg körülmények között is sikerült teljesíteni. A déli-szigetről az északi-szigetre való átúszás 6 óra 57 perc 49 másodpercet vett igénybe. Sikeres úszásom befejeztével 106 fő mondhatja el magáról, hogy teljesítette ezt az átúszást. Az időeredményem pedig a 6. legjobb lett az átúszás történetében.

2017 Augusztus 18-án a Pesti Vigadóban vehettem át Magyarország Köztársasági Elnöke nevében, a sportteljesítményem elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, melyet Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adott át.

2017 November 2-án sikeresen átúsztam a Gibraltári-szorost 4 óra 9 perc alatt a spanyolországi Tarifa partjától a marokkói Cires pontig, és ezzel a 617. sikeres átúszó lettem! A marokkói szikla érintésével egy újabb állomást teljesítettem a nagy célom eléréséhez. 6 állomás a 7-ből.

2019 augusztus 26-án elérkeztem az Ocean's Seven sorozat utolsó állomásához, hogy Észak-Írországból indulva Skóciába érjek át. A két ország közötti Északi-csatorna a legnehezebb állomás volt számomra. A starttól erős köd volt, mely pár órával később megszűnt, de a helyét átvették a hullámok. A fájdalmas medúzák is egyre többen lettek, de azon a napon felül tudtam kerekedni és 40km megtétele után elértem a skót partot. Az Északi-csatorna átúszásához 12 óra 11 percre volt szükségem és ezzel a 18. személyként teljesítettem az Ocean’s Seven sorozatot is.

2019 november 17-én bemutatásra a személyemről és az Északi-csatorna átúszásról készült dokumentumfilmet. A film címe: Ocean's Seven: Az északi pokol

2020 január 1-én a World Open Water Swimming Association jelölt az 2019-es Év Embere címre.