• slide-pict-04.jpg
  • slide-pict-05.jpg
  • slide-pict-02.jpg
  • slide-pict-01.jpg
  • slide-pict-03.jpg
  • slide-pict-07.jpg
  • slide-pict-06.jpg

Célok

A 2018-ban a legnagyobb kihívásra készülök, mely az Ocean’s Seven sorozat utolsó állomása lesz. Az Északi-csatorna átúszása 2018. augusztus 2-8 között. Az idei esztendőben mindent ennek az állomásnak a sikeres teljesítésének rendelek alá. 2016-ban már megpróbáltam átúszni, de a hypothermia megállított a célhoz vezető úton. Az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva és a hibákat kijavítva készülök az idei évre. A felkészülésemben egy jelentősebb változást iktattam be. Áprilistól már megkezdem a nyíltvízi felkészülést, valamint a szervezetem szoktatását a hideg környezeti viszonyokhoz. Áprilisban a San Francisco-ban kezdtem a nyíltvízi felkészülést. Az Öböl víze 10-12 fok között mozgott. Azt követően a SCAR versenyen szerepeltem Arizónában, ahol 4 nap 4 különböző tóban való úszás várt ránk. A verseny teljes távja nagyjából 70km volt, ahol a 3. helyet sikerült megszereznem.

Májusban második felében már Írországban folytatom az edzőtáborozást. Az első alkalom lesz, hogy azzal a csapattal tudok majd együtt készülni, akik majd augusztusban is kísérni fognak a fő erőpróbán.

Június végén egy újabb edzőtáborban fogok készülni, majd azt követően már utazom is tovább Észak-Írországba, hogy az utolsó napokat a helyszínen töltsem és várjam a kedvező lehetőséget az Északi-csatorna átúszására.

Az Északi-csatorna átúszásának a távja 35.1km. A csatorna átúszásának igazi nehézségét a természeti körülményekben kell keresni. Két áramlat, tengeri élővilág nehezíti meg a sikeres átkelést, valamint a víz hőmérséklete, mely 10-12 fok körül mozog! E körülmények alakulásának köszönhetően akár 40km felett is lehet a megtett táv hossza. A nehéz természeti viszonyoknak köszönhetően e területen van a legrövidebb periódus az átúszásra. Június közepe és szeptember eleje között van lehetőség a terv megvalósítására. Az első átúszás kísérlete 1924-ben volt, de az első sikeres átúszásig 1947-ig kellett várni. A több, mint 80 éves történet alatt több, mint 50 sikeres átúszás történt. Donaghadee partjainál fogok indulni és a tervezett célterület a skóciai Portpatrick lesz. Az úszók jelentős részének a hypothermia miatt kellett feladniuk az átúszás kísérletét. Ennek ellenére a legnagyobb célom a sikeres partra érés mellett, hogy szeretném minden idők legjobb idejével is teljesíteni! Az abszolút legjobb időt az amerikai Michelle Macy tartja 9 óra 35 perces idővel! Az átúszás alatt Padraig Mallon hajós fog kísérni, navigálni. Személyében egy új csapat is csatlakozik hozzám. Nagyon várom a közös munkát velük, melyre hamarosan sor kerül!