• slide-pict-08.jpg
  • slide-pict-11.jpg
  • slide-pict-02.jpg
  • slide-pict-05.jpg
  • slide-pict-04.jpg
  • slide-pict-07.jpg
  • slide-pict-06.jpg
  • slide-pict-09.jpg
  • slide-pict-03.jpg
  • slide-pict-10.jpg
  • slide-pict-01.jpg

Gibraltár

OCEAN’S SEVEN sorozat 6. állomása

Gibraltári-szoros

A 2017-es esztendőre két nagy tervezett úszásom volt/van az Ocean’s Seven sorozatból. Két évvel ezelőtt az amerikai versenyeket teljesítettem egy adott évben, de akkor mindössze 13 nap volt a két nagy úszás között, ami nagyon megterhelőnek bizonyult.

Az idei évre tervezett helyszínek között viszont fél év különbség van, ami kellő lehetőséget adott a pihenésre, illetve az újabb felkészülésre. Az erőviszonyokat figyelembe véve az első számú helyszín az új-zélandi Cook-szoros volt és második az előttem álló Gibraltári-szoros. A földrajzi elhelyezkedés is segített abban, hogy ez a fél éves időkülönbség meglegyen a két helyszín között. Az új-zélandi sikeres úszás után, már csak két állomás maradt előttem.

Október 22-én érkezem Gibraltárba. Az engedély szerint október 26-tól november 4-ig lesz lehetőségem az átúszásra.

Az Ocean’s Seven sorozat legrövidebb állomása vár rám Európa és Afrika között. A start helyszín a spanyol oldalon található Tarifa város partjáról indulva az afrikai oldalon Marokkó Punta Cires területére érkezve. A két helyszín közötti legrövidebb távolság közel 15 km, de a végleges megtett távolság akár 20-22 km is lehet. Az áramlati tényezők miatt három lehetséges érkezési pont van megadva. Cires ponttól az Almina pontig lenne az ideális és a legvégső esetben pedig Ceuta. Azt követően viszont már nincs esély elérni az afrikai partot. A szűk szoros miatt is az áramlat meglehetősen erős tud lenni és ennek is köszönhető a három lehetséges célterület. Az áramlat legnagyobb regisztrált sebessége 14km/órát is eléri bizonyos periódusokban. Mivel ezek mindig oldalirányból érkeznek az úszóra, ezért is tudja eltolni és egyben meghosszabbítani az úszás megtett távolságát. Az úszás alatt az Atlanti-óceán felől érkező áramlattal fogunk menni. A szabály és engedélyek szerint, csak napkeltétől napnyugtáig lehet a vízben tartózkodnom, amit nem is bánok. Áprilistól október végéig tartanak az átúszások és ezalatt az időszak alatt az óceán hőmérséklete 16/17 foktól 22/23 fokig terjed. Mivel a szezon utolsó hetében fogok úszni, ezért várhatóan 16-18 fok között lesz a víz. Az indulási idő végleges meghatározásában itt is a legnagyobb szerepe a szélnek lesz! A változékony szél miatt nehéz lesz az év ebben a periódusában megtalálni a legjobb időpontot. Amennyiben az áramlat ereje, sebessége, valamint a kedvező szélviszonyok lehetőséget adnak az indulásra, akkor is figyelembe kell majd venni az útvonal meghatározásánál a napi, közel 300 komp és teherhajó mozgását is.

Maga a Gibraltári-szoros átúszása is hosszú évekre nyúlik vissza és nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik. Az első sikeres átúszás az angol Mercedes Gleitze nevéhez fűződik. Az angol úszónő 1928. április 5-én teljesítette 12 óra 50 perc alatt. Az első sikeres férfi átúszóra 20 évet kellett várni. 1948. július 22-én a perui Daniel Carpio 9 óra 20 perc alatt teljesítette a távot. Az átúszás 89 éves története alatt eddig 616 sikeres átúszás történt.

E helyszínen van lehetőség az átúszóknak választani a hagyományos vagy a neoprém ruhában történő úszásra is, de mivel a sorozatot résztvevőknek erre nincs lehetőség, ezért természetesen én is a hagyományos formában fogok indulni.

Az átúszás alatt két hajó fog segíteni. A navigációs feladatokat Antonio Montiel és Cristina Montiel fogják végezni. Az állandó kíséretet és biztosítást Fernando fogja végezni.

Az eddigi úszásaimhoz hasonlóan ismét lehet majd élőben követni az átúszásom menetét a vesselfinder.com oldalon, ahol a megadott hajóra kell majd rákeresni, melynek nevét természetesen időben meg fogom adni.

Hozzászólások  
0 #1 oliver 2017-11-09 14:26
Jó szelet és nyugodt vizet! Hajrá!

You have no rights to post comments