• slide-pict-04.jpg
  • slide-pict-08.jpg
  • slide-pict-02.jpg
  • slide-pict-05.jpg
  • slide-pict-03.jpg
  • slide-pict-06.jpg
  • slide-pict-11.jpg
  • slide-pict-10.jpg
  • slide-pict-09.jpg
  • slide-pict-01.jpg
  • slide-pict-07.jpg

Pokoli és hideg!

Hideg

Eddigi úszásaim alkalmával már számtalanszor volt részem hideg környezetben úszni, versenyezni. Eleinte nagyon nehezen tudtam alkalmazkodni a hideg vízhez, de egyre jobban kezdtem elsajátítani. Egyre nagyobb távok, egyre hidegebb környezetben. Számomra van egy bizonyos pont, ami alatt már egyáltalán nem könnyű! Mostanra úgy érzem, hogy a 16 fok körüli hőmérséklet még kényelmes, de az alatt már kezd fájni.

14 fok még okés, de az alatt már kezd nagyon durvulni! Tudok úszni hidegben, de nem mondom, hogy szeretem. Elfogadom, mert a célomhoz vezető út egyik része az is. Ekkora távot, ilyen hideg vízben még soha sem teljesítettem előzőleg, mint ami rám vár az Északi-csatorna átúszása alatt. Az itteni zord helyszínen két dolog van, ami a legnagyobb kihívás elé állítja a szervezetem. Az egyik a kihűlés. Az egyik legnagyobb esély erre van, bár az eddigi teljesítők és próbálkozók a második tényezőt tartották a döntőnek. A hagyományok miatt egy hagyományos úszónadrágban lehet csak indulni és ennek köszönhetően nincs lehetőség a test védelmére. A kihűlés elkerülhetetlen, csak annak a mértéke marad kérdéses. Felkészülésem során is többször beszéltünk erről az edzőmmel és pár barátommal. Az eddig megszokott sebességem alá kell helyeznem a teljesítményem, hogy azzal is spóroljak, mert kell a plussz energia a szervezetem fűtésére is, amire eddig kevésbé volt szükség. Itt duplán fogom égetni magam. A teljesítmény mellett most majd a fűtésre is kell. Azt a tempót kell megtalálnom, amivel elérek a célig és közben a fűtésre is marad erő vagy a lehető legtovább eltolni, hogy csak kevés maradjon a fagyoskodásra. Milyen érzés? Rossz! Érzed, hogy merevedik le az arcizom, majd egyre inkább terjed el minden felé. Égető érzés a bőrödön. Elkezd összehúzni! Szíved szerint magzatpózban lennél, de akkor nem tudsz úszni! A legrosszabb viszont a kijövetel! Addig legalább mozogtam, dolgoztak az izmaim, de utána a leállással megszűnik az a kevés kis hőtermelés és eluralkodik az mérhetetlen remegés, reszketés. Bemásoltam a hypothermia leírását:

Hypothermia

A szervezet fokozott mértékű kihűlése, amely akár halállal is járhat. Az emberi szervezet normális hőmérséklete 36 és 37 °C között van, amelynek csökkenése hipotermiás állapothoz vezethet. A hipotermia kialakulását nagymértékben fokozza, ha a test vízben van, ugyanis a víz hővezető képessége huszonötször nagyobb a levegőnél. Az 1-2 fokos hőveszteség izomremegéssel, reszketéssel jár. A pulzus szapora, gyors lélegzés, kissé megemelkedett vérnyomás észlelhető. A hőleadás szempontjából kritikus területek a fej és a nyak, illetve vízbe merülve a hónalj és az ágyék. Ezek közvetlenül a belső, úgynevezett maghőmérsékletet csökkentik.

Tartós hatás esetén a szervezet hőszabályozása kimerül, a testhőmérséklet folyamatosan csökken. A remegés megszűnik, bágyadtság, álmosság, érzékcsalódás jelentkezik. A vérnyomás csökkenni kezd, a légzés ritkul és felületessé válik. Szívritmuszavar lép fel. A szervezet eszméletvesztéssel járó, tetszhalál-szerű állapotba esik.

A 27-20 fokos belső testhőmérsékletnél a pupillák tágak, a vércukorszint alacsony, mígnem a keringési rendszer bénulása következtében beáll a halál.

A sokak által döntő tényezőről is hamarosan írok!

Hozzászólások  
0 #3 Susannah 2017-09-16 01:05
If you want to grow your knowledge just keep visiting this
web site and be updated with the newest news update posted here.
0 #2 increase height 2017-06-01 10:38
I am so happy to read this. This is the kind of manual
that needs to be given and not the random misinformation that's at the other
blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

Also visit my blog increase height: http://accessibleacne997.jimdo.com/2016/02/20/treating-leg-length-discrepancy-with-shoe-lifts/
0 #1 BHW 2017-04-14 04:25
When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is
added I get three emails with the same comment.

Is there any way you can remove me from that service?
Thanks a lot!

You have no rights to post comments