• slide-pict-02.jpg
  • slide-pict-07.jpg
  • slide-pict-06.jpg
  • slide-pict-05.jpg
  • slide-pict-11.jpg
  • slide-pict-04.jpg
  • slide-pict-10.jpg
  • slide-pict-08.jpg
  • slide-pict-03.jpg
  • slide-pict-01.jpg
  • slide-pict-09.jpg

Újdonságok

Az elmúlt két hetem más volt, mint az ezt megelőző években. Sok év telt el azóta, hogy a téli időszakban is versenyeztem volna. Azokon a helyeken viszont szinte mindig meleg környezetben kellett küzdeni. A 2016-os esztendő első két versenye viszont hideg volt és az elmúlt vasárnapi görögországi verseny pedig nagyon hideg!

Az idei esztendőben majdnem mindenhol hideg vízben fogok versenyezni, hogy a lehető legjobban feltudjam készíteni a szervezetem az augusztusi Északi-csatorna átúszására. Úgy érzem és tudom, hogy ez lesz a karrierem legnehezebb kihívása és nem a távolság miatt, hanem az ott rám váró környezeti viszonyok miatt. A 10-12 fokos tenger 9-10 órán keresztül. Ez óriási terhelés a szervezetnek és egyáltalán kibírni még mielőtt bekövetkezik a HYPOTERMIA.

E miatt is terveztük meg a programom, hogy a lehető legtöbbször tudjak verseny körülmények között is hasonló környezeti viszonyokban szerepelni, versenyezni. A lehető legtöbb információt begyűjteni, hogy szervezetem miként reagál a különböző, már-már szélsőséges viszonyokra.

Újdonság volt számomra egy teljesen idegen környezetben, kultúrában versenyezni a távol-keleten. Január 30-án versenyeztem Hongkongban Ázsia legnehezebb és egyben leghosszabb versenyén. Voltak információim a versennyel kapcsolatosan, de mindig más a személyes tapasztalat, amit a saját bőrömön tudok megérezni! A verseny távja „csak” 15 km volt, ami valóban nem nagy távolság a magam szintjén, de az év elején ez pont megfelelőnek tűnt. Az igazat megvallva elég is volt! Edzőm által elém állított programot elvégeztem, de nem végeztünk semmi extra programot. Egyszerű volt, mely a méterek, kilométerek gyűjtéséről szólt.

Újdonság volt két részletben indulni a versenyen. Nehéz volt a váltókkal együtt indulni, mert a 30 perces váltásokkal, sokkal erősebben tudnak úszni, kevésbé kell tartalékolni. Hamar magamra maradtam, mert csak a saját úszásomra szabadott figyelnem, illetve „velem” volt egy kis sérülés is, amit idővel egyre jobban éreztem, majd fájt. Próbáltam a leginkább ésszel úszni, és menteni a még menthetőt abban a helyzetben. A víz és levegő hőmérséklete is hideg volt, de számomra kezelhető. A környezeti hatások nagyon sokrétegűek voltak, melyeknek köszönhetően lett ez a kontinens legnehezebb versenye! Az eredmény lista nem mindig tükrözi a pontos képet. A tavalyi évben pl. senki nem tudta befejezni a versenyt, akik a FINA szabályok szerint úsztak, csak akik védőruhában szerepeltek! A számos információ birtokában viszont örültem neki, hogy sikerült befejeznem a versenyt és az csak egy plusz volt, hogy elsőként. Az időmmel nem voltam elégedett, mert jobbra számítottam, igaz ideális esetben, amikor minden a legnagyobb rendben van velem is. A versenyt követően jött egy utazás és egy következő helyszín Görögországban. Egy hét volt a két úszás között, de a legnagyobb gondot az időzónák átállása jelentette. Akik sokat utaztak vagy utaznak, nekik nem kell ecsetelni és ezek mellé még társul, hogy azért a versenyen is jól kell teljesíteni! Megterhelő a szervezetnek, de a görög úszás azért picit sajátomnak is tekinthető.

10-11 éve úsztam utoljára ezen a versenyen, mert nagyon rossz emlékeim voltak róla! Ettől függetlenül, mindig jó érzés visszatérni Görögországba a barátaimhoz. Most is különleges volt a kint töltött idő! Élveztem a társaságot és a felszabadultságot! Ettől függetlenül NEM nyaraláson voltam és vasárnap kora délután várt rám egy úszás. Ettől az úszástól voltak rossz emlékeim és hagytam ki az elmúlt évtizedben. Az Olümposz hegy lábánál rendezett versenyt 13 éve kezdték szervezni és hideg. Nagyon hideg, mely tényleg nem nyaralás a 10-12 fokos levegőben a jó esetben hasonló vízhőmérsékletben úszni és versenyezni! Az idei kiírásban 60 versenyző nevezett a versenyre. A tenger picit több mint 10 fokos volt! Nehéz bele menni és nehéz úszni benne! Sok-sok tényezővel és korláttal kell megküzdeni! 1 km volt a táv, azaz sprint verseny a mi szintünkön. Maga a verseny jól ment! Nem éreztem annyira korlátozva magam, és mind a légzésem, a karom és az agyam is rendben működött! A tényezők miatt is egy picit erősebben úsztam, mint az elmúlt héten. Jól forgott a karom és 1 másodperccel végeztem a győztes mögött a második helyen! A parttal párhuzamosan kellett úszni a versenyen, majd a célba érkezést követően egy gyors fotózás után, már úsztam is ki a partra! A legjobb volt kiérni! Öröm és boldogság!!! Aztán rövid időn belül elért a hideg, a remegés és vágytam a forró zuhanyra! Összességében örültem az eredmények, de leginkább az időmnek, amit teljesítettem és az érzésnek, ami az úszás alatt ért! Jól ment, jó lesz és minden rendben lesz!

Ezúton is szeretném megköszönni az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását, és azon belül is Dr. Szabó Tünde Sportért Felelős Államtitkár segítségét, hogy támogatják céljaim megvalósítását!

Hozzászólások  
0 #1 B. Lajos 2016-02-13 23:46
Lenyűgöző!
Büszkék vagyunk rád Attila. Gratula!
Idézet
Szólj hozzá!