• slide-pict-08.jpg
  • slide-pict-09.jpg
  • slide-pict-03.jpg
  • slide-pict-07.jpg
  • slide-pict-05.jpg
  • slide-pict-04.jpg
  • slide-pict-06.jpg
  • slide-pict-02.jpg
  • slide-pict-11.jpg
  • slide-pict-10.jpg
  • slide-pict-01.jpg
  • Kezdőlap

O's7. következő állomása: Az Északi-csatorna

„Jön az Északi-csatorna, de nekem csak az Észak Pokla”

Elérkeztem egy újabb állomáshoz, ahhoz, amelyet kevésbé vártam, mint az eddigi állomások bármelyikét! Nincs mit tenni, menni kell, úszni kell, mert ez a hely is része a sorozatnak! A tű fokán is át kell jutni, hogy még többet megtudjak magamról és határaimról! ...

Az Ocean’s Seven sorozat szerintem legnehezebb állomása következik augusztus 9 és 15 között Észak-Írországban. A start helyszín Donaghadee és az Északi-csatorna túloldalán a skóciai Portpatrick lesz a tervezett és a várható célterület. Légvonalban 33.7 km a távolság a két helyszín között, mely nagyjából megegyezik az angliai La Manche-csatorna távolságával. A két helyszín között azonban két hatalmas eltérés is van. Az egyik tényező az, hogy az Északi-csatorna vize 3-5 fokkal hidegebb, mint a La Manche-é. A második kritikus tényező a nagy számban e területen tartózkodó Oroszlán-sörény medúza. Már pedig a velük való találkozás elkerülése lehetetlen lesz!

E helyszínt annyira megnehezíti e két tényező, hogy magával az áramlattal, az esetleges hullámzással és egyéb környezeti viszonyokkal nem is igazán foglalkozom. A hideg és a medúzák csípései nagyban befolyásolják az úszás kimenetelét. Az Ír tenger nagyon hideg még ilyenkor nyáron is, jelenleg 12.4-12.7 fok között mozog a hőmérséklete. Reményeim szerint mire úszni fogok, talán felmelegszik 14 fokig és ez is nagyban segíthet a túloldal elérésében.

Az első próbálkozás még 1924-ben volt, de hosszú évekig nem sikerült senkinek sem elérni a túlpartot. Az első sikeres átúszás 1947. július 27-én volt és az angol Tom Blower nevéhez fűződik. 15 óra 26 percig tartott neki az Északi-csatorna leküzdése és ezzel a sikeres átúszással nagyon sokáig egyedül is maradt, mert őt követően csak sikertelen próbálkozások voltak, egészen 1970-ig. Kevin Murphy után is csak kevesen tudták megoldani az előttük álló feladatot.

Az első próbálkozások óta eltelt több mint 90 év alatt is mindössze 33 személy tudta teljesíteni ezt az átúszást. 10 nő és 23 férfi. Külön érdekesség, hogy az abszolút legjobb időt az amerikai Michelle Macy tartja 9 óra 35 perces idővel, míg a legjobb férfi idő birtokosa a holland Milko Van Gool 10 óra 34 perccel. Az abszolút időket nézve pedig a legjobb férfi idő csak az 5. helyre elegendő! Az első négy helyet női úszók birtokolják! Szélsőséges helyeken a nők sokszor jobban teljesítenek!

A hajósom és navigátorom szerintem a legjobb lesz, akivel szerződni tudtam az útra. A legjobbakat is ő vitte át a skót parthoz. Quinton Nelson személye garancia számomra, hogy a lehető legjobb útvonalon haladjunk előre a célom felé. A hajó neve Guy & Clare Hunter, mely ugyan nem túl nagy, de a célnak teljesen megfelelő lesz.

Tavaly október végén kezdtem meg a felkészülést. Rengeteg munka, edzés, szenvedés vezetett ezen az úton, mire elérkezem a nagy ütközethez. Úgy érzem, hogy nagyon kemény felkészülésen vagyok túl, melynek során minden egyes napból próbáltam a maximumot kihozni! Felkészült vagyok. Fizikálisan erősnek érzem magam és nem lehet akadály a táv teljesítése. Felkészülés részeként eltöltöttem 10 kemény napot Írországban, hogy a szervezetem megszokhassa a rá váró hideg megterhelést. Egész évben úgy dolgoztam, hogy a lehető legjobban tudjam teljesíteni az előttem álló feladatot. Nem csak megcsinálni, hanem jól és ha lehet a legjobban! Az edzések alatt is úgy készültem, hogy amennyiben a lehetőségek adottak, akkor a legjobb abszolút idővel tudjam teljesíteni az átúszást! Nagyon nehéz feladat lesz! Biztosra veszem, hogy számomra ez lesz a lehető legnehezebb úszás, amiben, életemben eddig részt vettem!

Évekkel ezelőtt, amikor birtokomba kerültek az egyes szakaszok adatai, információk, már akkor tisztán láttam, hogy három helyszín van, ami szerintem kiemelkedik a sorozatból. Ebből kettő már meg van (Tsugaru, Molokai). A harmadik és egyben szerintem a legnehezebb az Északi-csatorna. Sokáig érthetetlen volt számomra is, hogy miként lehetséges ezt megcsinálni. Az eddigi sikeres teljesítők közül is mindössze 13 személy, aki külföldiként teljesítette.

Sokat tapasztaltam karrierem során, de ez a helyszín félelmetesnek tűnt akkor és most is! Azokon a vizeken Tiszteletet parancsol a természet! Cápák ugyan nincsenek, de van más: itt az Oroszlán medúza jelenti a veszélyforrást! Elkerülhetetlen! Sok emberrel találkoztam az elmúlt időkben, akik teljesítették, de sokkal több volt, aki feladta. Szinte kivétel nélkül mindenki az Oroszlán medúzák mérgét találta a legkritikusabb pontnak az átúszási kísérlet során. Az ember nagy mennyiségű mérget kap, mely a légzésfunkciók blokkolásához vezet!

Hozzászólások  
0 #3 cheap cialis 2019-12-01 08:49
Link exchange is nothing else but it is simply placing the other
person's weblog link on your page at suitable place and other person will also
do same in support of you.
0 #2 Cliffgem 2018-12-09 02:19
Joe Bonamassa is a famous country singer, so don't miss the possibility to visit Joe Bonamassa Chicago concert tickets
+1 #1 Román Attila 2016-08-07 20:33
Sikeres átúszást kívánok! Holnaptól reménnyel figyelem a jó hír érkezését!

You have no rights to post comments